Selecteer een pagina

De overgang | Risicofactoren bij de overgang

De overgang

De overgang is een levensfase waar iedere vrouw mee te maken krijgt.

In de overgang gaat het vrouwelijke lichaam langzaam wennen aan de verminderde hoeveelheid beschikbaar oestrogeen en progesteron de vrouwelijke hormonen. Het lichaam is op zoek naar een nieuwe balans.

Veel vrouwen denken dat de overgang ergens rond het vijftigste levensjaar gaat plaatvinden. De “natuurlijke” overgang begint echter al rond het veertigste levensjaar en bestrijkt vaak een periode van gemiddeld tien jaar. Vrouwen kunnen door medische ingrepen, medicatie, chemotherapie en soms door onbekende oorzaken ook op veel jongere leeftijd in de overgang komen.

De klachten die tijdens en door de overgang kunnen ontstaan zijn zeer divers: opvliegers, onregelmatige menstruaties, vagina- en blaasproblemen, droge slijmvliezen, hoofdpijn, migraine, stemmingswisselingen, kort lontje, last van de gewrichten, somberheid, slecht slapen, vermoeidheid, lusteloosheid, pijn bij het vrijen, libidoverlies, schildklierklachten, heftige transpiratie, enzovoort, enzovoort.

Uit onderzoek blijkt dat er veel vrouwen zijn die in de ziektewet zitten met verschillende diagnoses, zoals bijvoorbeeld een burn-out, terwijl de overgang hier ook bij mee speelt. De overgang versterkt burn-out klachten en een burn-out versterken de klachten van de overgang. 

Is de overgang (ook wel menopauze, genoemd) nu alleen maar een bron van veel problemen en misère?

Nee! Laat je niet overvallen en wees voorbereid op wat kan gebeuren. Aan de klachten is veel te doen. Samen kunnen wij werken aan het vinden van een nieuwe balans in jouw leven.

Risicofactoren bij de overgang

 De vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron zijn een beschermende factor voor het ontstaan van verschillende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en botontkalking (osteoporose).

Na de menopauze zijn er minder oestrogeen en progesteron beschikbaar in het vrouwelijke lichaam, hierdoor valt deze beschermende factor weg en verhoogt het risico op het ontstaan van deze aandoeningen.

In het tweede consult bespreken wij deze risico factoren en geef ik adviezen om deze factoren te verminderen, positieve gezondheidszorg om gezond ouder te worden.  

Ook wanneer je nog niet in de overgang bent kun je bij mij een Health check aanvragen, hiervoor maak je een aparte afspraak Heb je  vragen hierover dan kun je deze stellen op mijn contact pagina.

Contact

Voor het maken van een afspraak of informatie kun je mij van maandag t/m donderdag tussen 09.00 uur tot 17.00 uur telefonisch bereiken.

Indien ik niet bereikbaar ben, spreek dan een boodschap in of stuur een e-mail, vermeld dan svp je telefoonnummer dan neem ik binnen 3 dagen contact met je op.